Spoločnosť ZVL AUTO Prešov očakáva zvyšovanie produkcie

12.01.2011 Prešov

Prešov 12. januára (TASR) – Ekonomická situácia v spoločnosti ZVL AUTO Prešov (ZVL Auto) sa postupne stabilizuje a jej vedenie v najbližšej dobe uvažuje o zvýšení produkcie. Uviedol dnes pre TASR jej generálny riaditeľ ...
Prešovská strojárska firma sa zoberá hlavne produkciou kuželíkových ložísk pre výrobcov poľnohospodárskych strojov a dopravných mechanizmov z európskych krajín, USA a Turecka.
\"V súčasnosti spoločnosť prosperuje, vytvárame zisk posledné tri mesiace. Rátame s tým, že firma bude silná a zdravá. Sme zhruba na 80% predaja z roku 2008, pri polovičnom počte zamestnancov, \" konštatoval Zuskáč. Dodal, že projekty pripravujú aj s ďalšími potenciálnymi partnermi.
V závere tohto roka plánujú rozbehnúť rekonštrukcie, prípadne výstavbu novej výrobnej haly. Podľa riaditeľa je výroba v starých priestoroch roztrieštená a chcú ju koncentrovať do moderných priestorov, ktoré by znížili aj náklady na energie. Zároveň by sa tak podarilo zlepšiť aj pracovné podmienky, na ktoré upozorňovali odborári.
\"V súvislosti so zvyšovaním výroby uvažujeme predovšetkým o omladení kádrov a prijímaní nových zamestnancov. Zameriame sa hlavne na absolventov stredných a vysokých škôl. Odhadujem, že by ich v tomto roku mohlo byť 20 až 30. Pôjde o robotnícke, iné technické, ale aj manažérske posty, \" doplnil Zuskáč. Problémy s odbytom výrobkov firmy sa začali na jeseň 2008. Pre nepriaznivú ekonomickú situáciu spoločnosť ohlásila začiatkom roka 2009 hromadné prepúšťanie a z pôvodných 402 zamestnancov pracuje v súčasnosti vo firme 180.
V apríli 2009 došlo aj k výmene na poste generálneho riaditeľa, kedy do funkcie nastúpil Zuskáč. Niekoľko mesiacov mala spoločnosť problémy s vyplácaním miezd v dohodnutých termínoch. Tie vyústili v polovici mája 2009 do štrajkovej pohotovosti. Následne 19. mája odbory zorganizovali protestné zhromaždenie. Hrozili aj protestným pochodom cez mesto, ten sa však nakoniec neuskutočnil, nakoľko došlo k dohode.
V novembri 2009 bola, podľa riaditeľa, situácia v dôsledku starých dlhov neúnosná a preto spoločnosť požiadala o reštrukturalizáciu, ktorú Okresný súd v Prešove povolil.
\"Reštrukturalizácia bola ukončená v novembri 2010. Hlavný prínos bol v znížení starých dlhov zhruba o tri milióny eur, takže zostal záväzok asi jeden milión eur. Podstatnú časť z dlhu sme už vyplatili banke. Do 5. mája tohto roka zostáva zaplatiť veriteľom ešte asi 380.000 eur, \" konštatoval Zuskáč.
Vlastníkom ZVL Auto Prešov sú dve zahraničné spoločnosti. Jednou z nich je čínska spoločnosť TSB Bearings Group Co. , Ltd , ktorá má 55-% podiel a zvyšných 45% vlastní ZVL ITALIA S.p. A.
 

Vyberte región

mark